Kimchi on Koreast pärit vürtsikas hapendatud kapsa salat
Kimchit saab süüa eraldi vahepalana ja näiteks hommikul omleti kõrvale,sobib hästi ka aasiapäraste toitude kõrvale.
Lisaks sellele võib kimchit lisada paljudesse toitudesse. Näiteks praetult koos riisiga, supis, võileiva peal, võimalusi on palju! Lisaks sellele, et kimchi on maitsev on ta ka kasulik, sisaldades palju C-vitamiini ja probiootikume, mis aitab meie soolestiku mikrofloora tasakaalus hoida. Dulse asendab kimchis kalakastet ja rikastab maitset, lisaks annab palju vitamiine ning mineraalaineid.
Koostisosad
- 1 suurem Hiina kapsas
- 5 spl meresoola
- 2 spl tamari
- 2 spl kookossuhkurt
- 75ml naturaalset ananassimahla
- 3 spl ingverit
- 1 terve küüslauk
- 1 väike valge sibul
- 50g Korea tšilli pulbrit (võib asendada ka tavalise tšillipulbriga)
- 4 spl Numami Dulse vetikaid
- 1 valge redis
- rohelist sibulat
Valmistamine
- Haki hiina kapsas suurteks tükkideks ja aseta see kihiti koos meresoolaga suurde kaussi.
- Lase seista 2-3h vahepeal segades ja alla vajutades, et hiina kapsas läheks pehmeks ja sellest tuleks üleliigne vesi välja.
- Loputa hoolikalt kapsas üleliigsest soolast sõela abil puhtaks ja aseta kõrvale.
- Tšillipasta tegemiseks püreesta ingver, küüslauk, valge sibul, tšilli pulber ning tamari, kookossuhkur ja ananassimahl kõik ühtlaseks pastaks.
- Haki roheline sibul väiksemateks tükkideks.
- Ribasta valge redis juurvilja julienni või noaga ribadeks.
- Aseta sibul ja valge redis kapsa peale kaussi.
- Lisa Numami Dulse vetikad.
- Sega tšillipasta kapsaga (soovitavalt kilekinnastega), niiet kõik kapsas ja juurviljad saaksid pastaga kaetud.
- Aseta värske kimchi suurde purki ja vajuta alla, et salatilehtede vahele ei jääks väga palju õhku. Võid kaane peale panna, aga ära keera seda päris kinni, vaid jäta väike õhuava.
- Lase kimchil fermenteerida toasoojas vähemalt 36h. Kimchi on valmis, kui näed vedelikus väikeseid mullikesi ja kui on juurde tulnud kergelt hapukas lõhn. Võid hoida ka kauem toasoojas, siis kimchi hapneb rohkem. Kui kimchi on saavutanud sulle sobiva fermenteerimise astme, aseta see külmkappi, kus ta säilib kuni 2 kuud.
Retsepti looja Jaana Hansman Rebelmom