Kõik sai alguse kuus aastat tagasi, kui Maido oli ise esimese Norra teadusliku vetikafarmi ehituse juures. Sellest hetkest hakkas temas idanema mõte ehitada tulevikus selline vetikakasvatus ka Eestisse. Samal ajal tekkis Priidul Eestis huvi punavetika viljelemis- ja kasutamisvõimaluste vastu. Kaks sukeldumise sõpra jagasid oma mõtteid ja panid erinevad ideed kokku ning võtsid uue väljakutse vastu. Juba ühisel rindel hakati uurima erinevaid vetikate kasutamisvõimalusi Eestis. Mida on võimalik teha Eestis kasvavatest vetikatest? Kuidas neid on siiani kasutatud? Kuidas tuua vetikad eestlaste toidulauale?
Meie kõige tuntum vetikas on punavetikas agarik, millest eraldatakse tardainet furcellaraani, mis on laialdaselt kasutuses toiduainetööstuses. Koostöös Tartu Ülikooliga valmis uurimustöö agariku ja põisadru kasvatamisvõimaluste kohta Eestis. Kahjuks meie vetes ei ole tänaste teadmistega võimalik veel vetikaid kasvatada. Selleteemaline uurimustöö jätkub.
Ringiga jõuti tagasi Atlandi ookeanis Norra rannikul kasvavate vetikaliikide juurde. Ookeanitingimustes kasvavaid liike on väga palju rohkem ja vetikad kasvavad seal kümneid kordi kiiremini tänu toitainerikkale keskkonnale. Lisaks sellele on võimalik Norra vetes kasvatada vetikaid ökoloogiliselt puhtas keskkonnas ja loodusega kooskõlas, mis tagab Euroopa ökosertifikaadile vastava väga hea kvaliteedi.
Norra kolleegid olid vaimustunud mõttest, et ka eestlastel on huvi vetikate vastu. Kuna ka seal on vetikate tutvustamine laiemale rahvastikule alles lapsekingades ja erinevaid kasutamisvõimalusi alles uuritakse, saatsid nad esimese proovipartii – 200kg sügavkülmutatud saccharina latissimat, üldisemalt tuntud kui sugar kelp või kombu – Eesti poole teele teadmisega, et koostöös peitub jõud ja iga uus teadmine viib meid ühiselt eesmärgile lähemale.
Sellest hetkest alates kuulub vetikas igapäevaselt mõlema mehe ellu ja söögilauale. Iseenda peal on läbi proovitud väga palju erinevaid retsepte ja kasutamisvõimalusi. Tänaseks on jõutud teadmiseni, et vetikaid on kõige lihtsam ja kasulikum kasutada külmkuivatatud kujul, sest külmkuivatamise protsessi käigus säilivad kõik meie kehale vajalikud vitamiinid ja mineraalained. Külmkuivatatud vetikaid on meie kiires igapäevaelus lihtsam käsitleda ja kasutada kui värskeid vetikaid.
Meie jaoks on kõige olulisem, et kõik vetikad pärineksid puhtast looduskeskkonnast ja vetikate kasvatamine ning kuivatamine oleks võimalikult ökoloogiline. Kõik vetikad, mida me kasutame ja turustame, on kasvatatud ja töödeldud vastavalt Euroopa mahetoidu nõuetele.