Öeldakse, et kõik algab ideest...
Maido ja Priit. Kaks sukeldumisega tegelevat sõpra, kes juhuslikult hakkasid mõlemad 6 aastat tagasi samal ajal mõtteid mõlgutama vetikatest. Maido oli seotud esimese Norra teadusliku vetikafarmi ehitusega ja see pani temasse idanema mõtte, et ka Eestis võiks vetikakasvatus olla. Samal ajal tekkis Priidul huvi punavetikate viljelemise ja kasutusvõimaluste vastu. Omavahel mõtteid jagades otsustasid Maido ja Priit ideed koondada ja võtsid vetikatealase väljakutse vastu.
2012Uurimustöö: Kas Eestis on võimalik vetikaid kasvatada?
Meie kõige tuntum vetikas on punavetikas agarik, millest eraldatakse toiduainetööstuses laialdaselt kasutuses olevat tardainet furcellaraani. Koostöös Tartu Ülikooliga valmis uurimustöö agariku ja põisadru kasvatamisvõimaluste kohta Eestis. Uurimusest selgus, et meie vetes ei ole tänaste teadmistega võimalik vetikaid kasvatada. Selleteemaline uurimustöö aga jätkub.
2013Norra rannikud on vetikate kasvuks ideaalsed
Jõudsime tagasi sinna, kust olime alustanud – Atlandi ookeani ja Norra rannikul kasvavate vetikaliikideni. Ookeanitingimustes kasvavaid vetikaliike on väga palju rohkem ja kasvutempo on seal tänu toitaineterikkale keskkonnale kümneid kordi kiirem. Norra vetes kasvavad vetikad ökoloogiliselt puhtas keskkonnas ja loodusega kooskõlas, tänu millele on meie vetikatel tagatud Euroopa ökosertifikaadile vastav väga hea kvaliteet.
2014Esimene proovipartii vetikaid jõuab Eestisse
Norra kolleegid oli eestlaste huvist vetikate vastu vaimustunud. Tol ajal oli ka Norras vetikate tutvustamine laiemale rahvastikule alles lapsekingades ja erinevaid kasutamisvõimalusi uuriti hoolega. Meile saadeti esimene proovipartii – 200kg sügavkülmutatud saccharina latissimat ehk üldisemalt tuntud kui sugar kelp või kombu. Teadsime kõik, et koostöös peitub jõud ja iga uus teadmine viib meid ühiselt eesmärgile lähemale.
2015Vetikate laia kasutusalaga lähemalt tutvumine
Hetkest, mil 200kg vetikaid Eestisse jõudis, kuulub vetikas igapäevaselt nii Maido kui Priidu ellu ja söögilauale. Iseenda peal on läbi proovitud väga palju erinevaid retsepte ja kasutusvõimalusi. Kuigi kasutatud sai ka värskeid vetikaid, siis tänaseks on jõutud järeldusele, et kõige lihtsam ja ka kasulikum on vetikaid kasutada külmkuivatatud kujul. Nii on säilinud kõik meie kehale vajalikud vitamiinid ja mineraalained. Samuti on külmkuivatatud vetikaid kiires igapäeva elurütmis lihtsam käsitleda ja kasutada.
2016ÖKO-tunnustuse saamine
Meie jaoks on vetikate puhas päritolu ning ökoloogiline kasvatamine ja kuivatamine kõige olulisem. Seetõttu oli meie kindel eesmärk saada ka sellealane tunnustus, mis realiseeruski 2017. aastal. Kõik vetikad, mida kasutame ja turustame, on kasvatatud ja töödeldud vastavalt Euroopa mahetoidu nõuetele.
2017Numami sünd
Numami on lühend sõnakombinatsioonis Nordic Umami – Põhjamaine Maitse. Numami viitab sellele, et kõik meie vetikad on pärit Atlandi ookeanist, ja enamik neist Atlandi ookeani põhjapoolsest osast – Põhjamerest. Kasvades Atlandi ookeani Norra ranniku puhtas vees, mida igapäevaselt toidab Golfi hoovus, on meie vetikad ökoloogiliselt puhtad ja mahedad, ning sisaldavad organismile vajalikke vitamiine ja mineraale.
Lisades toidule Numami vetikaid, annad söögile Põhjamaise maitse!
Lisaks hõrgule maitsele tänab sind ka su keha, sest saab väärtuslikke toitaineid.